Dierenkliniek Duivendrecht

Preventieve zorg

Vaccinatie

Als een kitten en puppy nog bij de moeder is, krijgt hij/zij anti-stoffen tegen ziekteverwekkers via de moedermelk. Daarom is het voor de gezondheid van puppy’s en kittens belangrijk tot minimaal 8 weken leeftijd bij de moeder te blijven. Dit omdat het lichaam voor die tijd zelf nog niet genoeg anti-stoffen tegen ziekteverwekkers maakt. 

Daarnaast dienen puppy’s op zes, negen en twaalf weken een vaccinatie te krijgen en kittens op negen en twaalf weken om zelf anti-stoffen aan te maken tegen fataal verlopende infecties.

Ontwormen

Wormeninfecties verzwakken jonge, zieke en oude dieren. Ontworm als u een dier net in huis heeft genomen hem altijd op de dag van thuiskomst en twee weken later. Volg daarna het ontworming schema: tot een leeftijd van 12 weken elke 2 weken, daarna eens per maand tot een leeftijd van zes maanden en daarna minstens vier keer per jaar tegen spoel- en lintwormen. Als uw hond of kat vlooien heeft, is het advies met de ontvlooiing tegelijk te ontwormen. Indien uw hond of kat veel prooidieren en ontlasting eet is het advies maandelijks te ontwormen. Gebruikt altijd een ontwormingsmiddel de werkzame stoffen Milbemycine oxime en Praziquantel.

Vlooien

Bij het kammen: Vlooienuitwerpselen zien eruit als bruine korreltjes en zitten rond de nek en bij de staartaanzet. Wanneer je deze korreltjes nat maakt op een tissue zal het langzaam verkleuren naar bloed.

Indien uw dier vlooien heeft, dient u alle mandjes en speeltjes in de wasmachine te doen en alle dieren in het huishouden gedurende 3 maanden te behandelen.

Gebruik bij katten altijd alleen middelen uitsluitend voor katten: In honden anti-vlooienmiddelen zit een stof die giftig is voor katten.

Chippen

Met een microchip onder de huid kan uw dier als hij vermist is en gevonden wordt weer aan de hand van uw geregistreerde gegevens bij u terecht komen. Een chip is geen GPS systeem waarmee u uw huisdier kunt volgen maar de ervaring is wel dat de meeste vermiste dieren weer worden herenigd met hun baasje door hun microchip. Chippen wordt bij alle dieren aangeraden: Ook bij binnenkatten: deze vinden vaker de weg niet terug mochten zij ontsnappen of van het balkon vallen.

Voeding

Als u net een dier nieuw in huis heeft, kunt u het dier het beste het voer geven dat hij/zij gewend is. Plotselinge veranderingen in voedsel in combinatie met de stress van het verhuizen, kunnen maagklachten en diarree veroorzaken. 

Als u van voedsel wilt veranderen, kunt u dit het beste geleidelijk doen door nieuw en oud voedsel te mengen. U kunt een gratis voedingsadvies aanvragen bij Paraveterinair dierenartsassistente Merel Verheij. Door een dieet uit te kiezen dat bij uw dier en voedingstoestand past, kunnen een hoop aandoeningen voorkomen worden.